Ana SayfaTEKNOLOJİHidrojenle 100 ton soğuk çelik şerit üretildi

Hidrojenle 100 ton soğuk çelik şerit üretildi

SPIE,100 ton soğuk şeridi karbon nötr ısıtmayla işleyen ve hidrojenle besleyen yeni bir sistem kurdu.

Hidrojen Haber- Enerji ve iletişim alanlarında bağımsız Avrupa lideri olan teknik hizmetler şirket SPIE, Almanya’nın Hagen kentinde BILSTEIN GROUP için soğuk çelik şerit üretiminde öncü bir proje için hidrojen bazlı bir enerji tedarik sistemi geliştirdi ve kurdu. Bu pilot proje, bir parti tavlama tesisi kullanılarak yaklaşık 100 ton soğuk şeride karbon nötr ısıtma uygulanmasını mümkün kıldı. Dünyanın önde gelen soğuk şerit üreticilerinden biri olan BILSTEIN GROUP, soğuk haddeleme çelik şerit üretiminde yer alan enerji yoğun süreçlerde, örneğin ısıtma işleminde, doğal gazı hidrojenle değiştirmek için çalışıyor.

Bir parti tavlama tesisi, soğuk şerit rulolarını aşağı akış işlemleri için (örneğin otomotiv uygulamaları) yeterince esnek hale gelene kadar 500°C ile 800°C arasındaki sıcaklıklara kadar ısıtır. Bu enerji yoğun süreçlerde doğal gazdan hidrojene geçiş yapmak oldukça zorlayıcıdır, çünkü gazların farklı yoğunlukları vardır. Örneğin, hidrojen, doğal gazla aynı performansı sunmak için çok daha fazla yakıt gaza ihtiyaç duyar.

BILSTEIN GROUP’un Hagen’deki tesisinde, toplam ısı çıkışı 1.800 kilowatt olan tam bir ısıtma manto için on bir brülör içeren bir hidrojen tedarik sistemi kuruldu. Bunu başarmak için çok teknikli hizmet sağlayıcı, birden fazla basınç kontrol sistemi ve yaklaşık 250 metre boru geliştirildi. 

Pilot çalışma sırasında bacadan çıkan tek madde karbondioksit değil buhardı. BILSTEIN GROUP’ta sürdürülebilirlik projeleri ve enerji tedariki yöneticisi olan Christian Hagenkord, sonuçtan memnun kaldı: “Proje tam bir başarıydı. Sadece pilot çalışma sırasında yaklaşık 3.700 kilogram karbon emisyonundan kaçındık. Bu tür bir teknoloji şimdiye kadar sadece deneysel olarak test edildi.” dedi.

İlginizi çekebilir:  Japon Havayolları hidrojenli uçaklara odaklandı
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER