Ana SayfaRAPORLARIEA : COP28 taahhütleri yeterli değil

IEA : COP28 taahhütleri yeterli değil

IEA Dubai’deki COP 28 de ülkelerin ilettiği yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği taahhütlerinin yetersiz olduğunu açıkladı.

Hidrojen Haber- Dubai’deki COP28 iklim değişikliği konferansında, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konusunda birçok ülke ve metan konusunda önemli sayıda şirket tarafından taahhütlerde bulunuldu. Bu taahhütler, enerji sektörünün sera gazı emisyonlarıyla mücadelede ileriye doğru atılmış olumlu adımlar olsa da, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’na göre dünyayı uluslararası iklim hedeflerine ulaşma yoluna sokmak için yeterli değil.

8 Aralık Cuma günü itibariyle yaklaşık 130 ülke, 2030 yılına kadar küresel yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma ve 2030 yılına kadar her yıl enerji verimliliği iyileştirme oranını iki katına çıkarma taahhüdüne imza attı Bu ülkeler fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan küresel karbondioksit (CO2) emisyonlarının yüzde 40’ından sorumlu olup , toplam küresel enerji talebinin yüzde 37’sini ve küresel GSYH’nin yüzde 56’sını oluşturmaktadırlar.

Bu taahhütlerin potansiyel etkisine ek olarak IEA, Petrol ve Gaz Dekarbonizasyon Tüzüğünün metan emisyonlarını sıfırlama ve 2030 yılına kadar rutin alevlenmeyi ortadan kaldırma taahhüdünün tam olarak uygulanmasının etkisinin ne olacağını değerlendirmiştir. Sözleşmeyi imzalayan 50 şirket, küresel petrol üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını üretmekte ve birleşik petrol ve gaz üretiminin yüzde 35’ini yönetmekte.

EMİSYON AZALTIMI TAAHHÜDÜ HEDEFİN SADECE 3’TE BİRİ

IEA analizi, mevcut imzacılar tarafından yenilenebilir enerji, verimlilik ve metan/flaringi kapsayan bu taahhütlerin tam olarak yerine getirilmesinin, 2030 yılında enerjiyle ilgili küresel sera gazı emisyonlarının, beklenenden yaklaşık 4 gigaton daha düşük olmasıyla sonuçlanacağını göstermektedir, 2030 emisyonlarındaki bu azalma, dünyayı küresel ısınmayı 1.5 C ile sınırlandırmaya uygun bir yola sokmak için kapatılması gereken emisyon açığının sadece yaklaşık yüzde 30’unu temsil etmektedir 

IEA’ya göre COP28’deki taahhütler, enerji sektörünün sera gazı emisyonlarıyla mücadelede önemli adımlar. Ancak, dünyayı uluslararası iklim hedeflerine ulaşma yoluna sokmak için daha fazla çabaya ihtiyaç var. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konusundaki taahhütlerin kapsamı genişletilmelidir. Metan emisyonları konusundaki taahhütler daha fazla şirket tarafından imzalanması gerekiyor ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için diğer sektörlerden de adımlar atılması gerekiyor.

İlginizi çekebilir:  Güney Kore’den hidrojen depolamada  yeni çözüm
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER