Ana SayfaRAPORLARIEA: Temiz hidrojen geçişi için yeterli çaba yok

IEA: Temiz hidrojen geçişi için yeterli çaba yok

Uluslararası Enerji Ajansı, fosil yakıtlı hidrojenin yerine temiz hidrojen geçişi için yeterli çabanın gösterilmediğini açıkladı. Ajansın yeni raporuna göre, hidrojen sektörünün emisyonları 2050 yılına kadar yüzde 80 artabilir.

Hidrojen Haber- Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’nın bugün yayınladığı “ 2023 Küresel Hidrojen İncelemesi ” adlı yeni raporunda, fosil bazlı hidrojenin mevcut kullanım alanlarının düşük karbonlu alternatiflerle değiştirilmesindeki yavaşlığı eleştirdi.

Rapora göre, hidrojen sektöründe emisyonlarının artmasının başlıca nedeni, fosil yakıtlı hidrojen kullanımının artması. Küresel hidrojen kullanımı 2022’de 95 milyon tona ulaşırken (2021’e göre yüzde 3 artış) -temiz hidrojen bu talebin yalnızca yüzde 0,7’sini oluşturdu.

IEA, tarihsel olarak yüksek olan bu fosil hidrojen  kullanımının – ki bu, hükümetin karbonsuzlaştırma politikalarından ziyade, daha temiz alternatiflerle yer değiştirme olmaksızın rafinaj ve kimyasal üretimin artmasıyla ilişkilidir – 2022 yılında hidrojen üretimi nedeniyle 900 milyon tondan fazla karbon salındığı anlamına geldiğini hesaplamaktadır. Bu sorunu çözmek için hükümet veya endüstri tarafından çok az şey yapılıyor.

Ajans, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin temiz hidrojen üretimi için yıllık yaklaşık 27-35 milyon tona ulaşan yüksek hedefler belirlemesine rağmen, talebi canlandırmaya yönelik politikaların yalnızca 14 milyon tona karşılık geldiğini ve bunun da “yarısından azının mevcut hidrojen kullanımlarına odaklandığı” uyarısında bulunuyor.

Raporda şirketler tarafından iki milyon ton temiz hidrojen alımı için sözleşme yapıldığını, ancak bunun yarısından fazlasının bağlayıcı olmayan ön anlaşmalar kapsamında olduğunu belirtiliyor. Ayrıca bazı şirketler tarafından kendi taleplerini karşılamak üzere yıllık üç milyon tonluk bir üretim kapasitesi daha geliştirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

IEA, hükümetlerin temiz hidrojen üretimini desteklemek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurgulayarak . hükümetlerin temiz hidrojen üretimi için teşvikler ve politikalar sunması gerektiğini belirtiyor.

IEA’nın raporu, hidrojen sektörünün emisyonlarını azaltmak için acil eyleme ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Hükümetlerin, fosil yakıtlı hidrojenin yerine temiz hidrojen geçişini desteklemek için daha fazla çaba göstermesi gerekiyor.

İlginizi çekebilir:  Namibya ve AB  1 milyar avroluk yeşil hidrojen anlaşması imzaladı

Fosil yakıtlı hidrojen, doğalgaz veya kömür gibi fosil yakıtların hidrojene dönüştürülmesiyle elde ediliyor. Bu işlem de , büyük miktarda sera gazı emisyonuna neden oluyor. Temiz hidrojen, suyun elektroliz yoluyla ayrıştırılmasıyla elde ediliyor. Bu işlem, elektrik ve su gerektirir. Temiz hidrojen üretimi, fosil yakıtlı hidrojen üretimine göre daha az emisyona neden oluyor. Ancak, temiz hidrojen üretiminin maliyeti hala yüksek.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER