Hidrojenhaber – ABD’nin Illinois eyaletinde bulunan Chicago Üniversitesi’nde (UIC) araştırmalarını sürdüren mühendisler, yalnızca güneş enerjisi ve tarımsal atık kullanarak hidrojen gazı üretmeye yönelik yeni bir yöntem geliştirdiler. Yöntem, hidrojen ekstraksiyonu için gereken enerjiyi önemli ölçüde azaltarak sürdürülebilir ve çevre dostu kimyasal üretim için yeni yollar açıyor.
UIC ekibinin yeni yöntemi, sudan hidrojen çıkarmak için gereken enerjiyi %600 oranında azaltarak yeşil hidrojenin üretim maliyetini önemli ölçüde düşürüyor. Dr. Meenesh Singh’in başkanlığını yaptığı ekip, suyu hidrojen ve oksijene ayıran elektroliz için gereken elektriği azaltmak amacıyla biyokömür olarak bilinen, karbon açısından zengin bir madde kullandı. Singh, “Bir voltun çok küçük bir kısmında biyokütle kullanarak hidrojen üretmeyi başardık” dedi.
İNEK GÜBRESİNİN PERFORMANSI
Ekip; şeker kamışı kabuğu, kenevir atığı, kağıt atığı ve inek gübresinden yapılanlar da dahil olmak üzere çeşitli biyokömür türlerini test etti. İnek gübresi, elektrik ihtiyacını altı kat azaltıp, voltu beşte birine düşürerek en iyi performansı gösteren ürün olarak öne çıktı. 0,5 voltta kabaca 15 miliamperlik akım üreten standart bir silikon güneş pili, reaksiyona güç sağlamak için yeterli oldu. Bu gücün, basit bir kalem pilin ürettiğinin de altında olduğuna dikkat çekiliyor.
Araştırmaya sponsor olan Orochem Technologies, biyokömür ve hidrojen üretme süreçlerine ilişkin patent başvurusunda bulundu. UIC ekibi, sistemin daha geniş ölçekte uygulanabilirliğini değerlendirmek amacıyla daha büyük ölçekte test etmeyi planlıyor.
Çalışmaya Stanford Üniversitesi, Texas Tech Üniversitesi, Hindistan Teknoloji Enstitüsü Roorkee, Kore Üniversitesi ve Orochem Technologies Inc.’den araştırmacılar ve UIC’den lisansüstü öğrenciler de katıldı.