Ana SayfaELEKTRİKİngiliz hükümetinden hidrojene H2P desteği

İngiliz hükümetinden hidrojene H2P desteği

Birleşik Krallık, hidrojenin elektrik üretiminde kullanımı için yeni bir destek mekanizması oluşturmayı ve özel yatırımı teşvik etmeyi taahhüt etti.

HidrojenHaber – Birleşik Krallık Hükümeti tarafından alınan kararda, hidrojenin elektrik üretiminde kullanımı için bir destek mekanizması oluşturulması ve özel yatırımı teşvik etmeye yönelik bir iş modeli kurulması taahhüt edildi.

Buna göre hidrojenden elektriğe (H2P) yatırımların ve destek dağıtımlarının riskini azaltmayı amaçlayan ‘Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Departmanı’ (DESNZ), dağıtılabilir güç anlaşması çerçevesine dayalı bir iş modeli sunacak.

Yapılan açıklamada “H2P iş modeli aracılığıyla H2P için özel destek ve pazar müdahalesi, başlangıç için kaynak sağlayacak. Beklentimiz, teknoloji geliştikçe, altyapı olgunlaştıkça ve finansman maliyetleri azaldıkça H2P’nin diğer teknolojilerle rekabet edebilmesi ve daha rekabetçi bir destek süreciyle dağıtılabilmesidir” denildi.

Elektrik sektöründe karbon yakalama, kullanım ve depolama için halen kullanılan destek mekanizması, projeler için özel finansmanı teşvik etmek üzere tasarlanmıştı. Hükümet, mekanizmayı H2P’nin ihtiyaçlarına da uyacak şekilde düzenlemeyi amaçlıyor.

İş modeli tasarımını 2025 baharında sunmayı planlayan DESNZ, H2P teknolojilerinin entegre edilmesine olanak sağlamak için kapasite pazarını da değiştirmeyi umuyor. Kapasite pazarı mekanizması, İngiltere’nin elektrik şebekesini en yoğun talep dönemlerinde dengelemek için tasarlandı. Mekanizmada yer alan kapasite sağlayıcıları, ihtiyaç duyulduğunda arzı artırmak veya azaltmak için hazır bulunmayı taahhüt ediyor. Sağlayıcılara hem kullanılabilirlikleri hem de ürettikleri elektrik için ödeme yapılıyor.

Hükümetin açıklamasında “H2P’yi gelecekteki enerji karışımının kritik bir bileşeni olarak görüyoruz” ifadeleri yer alırken, “Mekanizma, piller gibi daha kısa süreli esnek teknolojilerin tamamlayıcısı olarak sistemin dengelenmesini sağlayacaktır” denildi.

Farklı ülkelerden tedarikçilerin ve yatırımcıların da sisteme katılmasını arzu eden Güney Kore, Japonya, Singapur ve Almanya gibi ülkeler, yakın geçmişte H2P benzeri destek mekanizmaları oluşturmuştu.

İlginizi çekebilir:  Milano İtalya'nın hidrojen dönüşümüne öncülük ediyor
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER