Ana SayfaİŞ DÜNYASIİngiliz ve İrlandalı şirketlerden yeşil hidrojen anlaşması 

İngiliz ve İrlandalı şirketlerden yeşil hidrojen anlaşması 

Hidrojen üreten ve tedarik eden Source Galileo, İngiltere ve İrlanda'da ticari ölçekli yeşil ve yenilenebilir hidrojen üretim birimleri kurmak üzere İngiltere merkezli bir yenilenebilir enerji geliştiricisiyle Lyfe ile anlaştı.

Hidrojen Haber- Büyük ölçekli açık deniz rüzgâr projelerinin yanı sıra enerji depolama ve güneş enerjisi tesisleri geliştirmesiyle tanınan Londra merkezli Source Galileo, 22 Ocak’ta Avrupa’nın önde gelen hidrojen üreticisi ve tedarikçisi İrlandalı Lhyfe ile bir mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu. Şirketler Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, her iki ülkenin net sıfır karbon hedeflerini desteklemek amacıyla yenilenebilir enerjiyle çalışan hidrojen üretim tesisleri kurmak istediklerini belirtti.

Lhyfe ve Source Galileo yetkilileri, şirketlerin karbonsuzlaştırma çabalarının bir parçası olarak ulaşım da dahil olmak üzere çeşitli sektörlere hidrojen “üretmek ve tedarik etmek için uzmanlıklarını birleştirmek” istediklerini söyledi. Şirketler, Birleşik Krallık’ta çok sayıda ticari ölçekli yeşil hidrojen üretim birimi için planları olduğunu belirttiler.

Birleşik Krallık hükümetinin 2030 yılına kadar 10 GW’lık bir düşük karbonlu hidrojen üretim hedefi var ve bu toplamın en az yarısının yeşil hidrojenden gelmesini istiyor. İrlanda Ulusal Hidrojen Stratejisini Temmuz 2023’te yayınladı. Ülke, İrlanda’ya enerji sağlayan açık deniz rüzgar çiftliklerinden güç alarak 2030 yılına kadar 2 GW hidrojen üretimi geliştirmek istediğini açıklamıştı.

Lhyfe 2021 yılında, bir rüzgar çiftliğinden güç alan dünyanın ilk endüstriyel ölçekli yeşil hidrojen üretim tesisi olarak gördüğü tesisin açılışını yaptı. Şirketin şu anda Avrupa genelinde yapım aşamasında olan veya genişletilmekte olan beş tesisi bulunuyor. Pazartesi günü her iki grup da İrlanda’da üretim sahaları aradıklarını ve “tüketicileri belirlemeye ve şebeke kullanılabilirliği, güç kaynağı, arazi erişilebilirliği ve planlama gereksinimleri gibi faktörleri değerlendirmeye” odaklandıklarını ifade ettiler.

Şirketler açıklamalarında  ortaklığın “doğal gaz ve diğer fosil yakıtlara olan bağımlılıklarını azaltmayı amaçlayan şirketlerin artan talebini karşılayarak yeşil hidrojenin yaygınlaşmasını hızlandırabilecek ölçek ekonomilerini” desteklemek üzere tasarlandığını vurguladı. Yetkililer, üretimin başlangıçta karadaki yenilenebilir enerji tesislerinden elde edilen elektriği kullanmasının beklendiğini, ancak gelecekte İrlanda ve Birleşik Krallık kıyılarında bulunan açık deniz rüzgar tesislerinden gelen enerjiyi kullanacağını belirttiler.

İlginizi çekebilir:  Mavi hidrojen pazarı hızlı büyüyecek

Source Galileo şu anda İngiltere, İrlanda ve Norveç’te geliştirilmekte olan yaklaşık 10 GW’lık açık deniz rüzgar ve hidrojen projelerinden oluşan bir boru hattına sahip. Şirket ayrıca batarya enerji depolama ve güneş enerjisi projeleri de geliştiriyor.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER