Ana SayfaHİDROJENYEŞİL HİDROJENİsveç'te yeşil çelik projesi emisyonu yüzde 95 azaltacak

İsveç’te yeşil çelik projesi emisyonu yüzde 95 azaltacak

İsveç'in kuzeyinde H2 Green Steel çelik üretiminde devrim yaratacak bir projeye imza attı. Yaklaşık 7 milyar dolarlık projeyle şirket hidrojen yakıtlı çelik üretimiyle karbon emisyonlarını yüzde 95 oranında azaltmayı hedefliyor.

Hidrojen Haber- İsveç’te hidrojenle çelik üretimi başlıyor. 6.5 milyar avroluk bu proje, çevre dostu bir alternatif olarak kömür kullanımına son vermek ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek amacıyla yola çıktı.

H2 Green Steel tarafından başlatılan Proje, İsveç’in fazla yeşil hidroelektrik enerji kapasitesini kullanarak elektroliz yoluyla temiz hidrojen yakıtı üretecek. Elektrolizöre güç sağlayacak elektrik, İsveç’in aşırı yeşil hidroelektrik güç kapasitesinden sağlanacak.

Bu hidrojen gazı, demir cevherini indirgeyerek “yeşil” sıcak demir elde etmek için kullanılacak ve daha sonra elektrik ark ocaklarında çelik haline getirilecek. 2026 yılının ortalarında üretime başlaması planlanan tesis, Avrupa pazarına yılda 2.5 milyon metrik ton çelik sağlayacak ve 2030 yılına kadar kapasitesini yılda 5 milyon metrik ton artırmayı hedefliyor.

Bu yenilikçi proje, Avrupa’nın en büyük yeşil hidrojen yakıtı tesislerinden biri olacak ve yılda 100 bin ton hidrojen üretecek. Üretilecek çeliğin miktarı, Eurofer tarafından üretilen 152 milyon metrik tonluk üretimle kıyaslandığında düşük olsa da, projenin destekçileri, bu projenin daha büyük üretim projeleri için bir basamak taşı olacağına inanıyor.

İlginizi çekebilir:  Türkiye yeşil ihracatına 600 milyon avro destek
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER