Ana SayfaBORU HATLARIİtalya’nın hidrojen hattı planı sonbaharda açıklanacak

İtalya’nın hidrojen hattı planı sonbaharda açıklanacak

İtalya, sonbaharda Güney Akdeniz'den Avrupa'ya yenilenebilir hidrojen taşıyacak ağın detaylarını açıklayacak. 2030 yılında faaliyete geçecek hatta İsviçre’de dahil olabilir.

Hidrojen Haber – İtalya, güney Akdeniz’den Kuzey Avrupa’ya hidrojen taşıyacak bir ağın sunumunu sonbaharda yapmayı planlıyor. İtalyan Enerji Bakanı Gilberto Pichetto Fratin’in Reuters’a verdiği demeçte, İsviçre’nin de bu planın bir parçası olabileceği belirtildi. Söz konusu SouthH2 Koridoru; Kuzey Afrika, İtalya, Avusturya ve Almanya’yı birbirine bağlayarak, Güney Akdeniz’de üretilen yenilenebilir hidrojenin Avrupa endüstrilerine ulaşmasını sağlayacak.

Enerji Bakanı, İtalyan parlamentosunun alt kanadında bir soru-cevap oturumundan sonra yaptığı açıklamada, “İlerliyoruz, sonbaharda Roma’da resmi bir sunum anımız olacak. Avusturya üzerinden hidrojen taşımacılığı planlıyoruz, İsviçre’yi de dahil ederek Almanya’ya ulaşacağız” dedi.

Pichetto, Libya ve Tunus ile mevcut boru hattı bağlantılarının koridorun bir parçası olabileceğini, başka bir seçeneğin ise yeşil yakıtı amonyak haline getirip Avrupa’ya gemiyle göndermek olduğunu söyledi.

Avrupa, yenilenebilir elektrik kullanılarak üretilen hidrojen sayesinde, fosil yakıt kullanımını çelik üretimi gibi endüstriyel süreçlerde kesmeyi hedefliyor. Proje, İtalyan gaz şebekesi operatörü Snam da dahil olmak üzere bir grup şirketi içeriyor.

AB İTHALAT HEDEFİNİN YÜZDE 40 ‘INI KARŞILAYACAK

3 bin 300 km uzunluğundaki proje, Kuzey Afrika’dan yılda 4 milyon tonun üzerinde hidrojen ithalat kapasitesi ile, Avrupa Birliği’nin 2030 yılı için belirlediği hidrojen ithalat hedefinin yüzde 40’ını karşılayabilecek. Plan, Mayıs ayında İtalya, Avusturya ve Almanya enerji bakanlarının bir işbirliği anlaşması imzalamasıyla resmi olarak duyurulmuştu.

İlginizi çekebilir:  Modüler elektrolizör ezberleri bozacak !
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER