Ana SayfaTEKNOLOJİJapon üniversite amonyak ile çalışan motor yapacak

Japon üniversite amonyak ile çalışan motor yapacak

Tokyo'daki Sophia Üniversitesi amonyakla çalışan içten yanmalı motor teknolojisi üzerinde çalışıyor. Çalışma, amonyak yakıtlı motorun verimini artırmaya yoğunlaştı.

HidrojenHaber – Japonya’nın başkenti Tokyo’daki Sophia Üniversitesi amonyakla çalışan içten yanmalı motor teknolojisi üzerinde çalışıyor. Amonyak yakıtlı motor için üniversitenin kimya, malzeme bilimi ve hassas mühendislik alanlarındaki araştırmacıları ortak bir çalışma yürütüyor.

Hidrojen gibi amonyak da enerji üretim sürecinde yan ürün olarak su ortaya çıkardığı için ‘ üretir ve bu da onu ‘yeşil enerji kaynağı’ olarak tanımlanıyor. Üretiminin ve taşınmasının hidrojene göre daha kolay olması amonyağı hidrojen karşısında önemli bir alternatif haline getiriyor.

Hidrojen -253 santigrat dereceye soğutulduktan sonra sıvı hale getirilip taşınabiliyor. Öte yandan sıvılaştırılması çok daha kolay olan amonyak, başta tarım olmak üzere pek çok sektörde halen kullanılıyor.

Amonyağın üretimi ve nakliyesi hidrojenden daha kolay olsa da, içten yanmalı motor teknolojisiyle kullanılması gerektiğinde iş önemli ölçüde zorlaşıyor. Yakılması zor olan amonyak etki kazanması için petrol gazıyla yakılıyor, bu da amonyağın ‘yeşil enerji kaynağı’ olarak tanımlanmasını engelliyor.

Sophia Üniversitesi‘nin dizel teknolojisi üzerinde devam eden araştırmaları, amonyağı yakma sürecinde ihtiyaç duyulan petrol miktarını azaltmanın yollarını arıyor. Araştırma, yanma sırasında motor silindiri içindeki havanın amonyağa karışmasını iyileştirmek için emme sistemi etrafında yoğunlaşıyor.

İlginizi çekebilir:  Thyssenkrupp hidrojen ihalesine göz dikti
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER