Hidrojen Haber- Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yeni kamu-özel sektör projesi, hidrojen ve hibrit elektrik gibi “yeni çevre teknolojilerini” kullanmayı amaçlıyor. Bakanlık yetkilileri, Japonya’nın rekabetçi olduğu teknolojileri temel alarak gelecek nesil uçaklar inşa etmenin önemli olduğunu ve aynı zamanda hava taşımacılığının karbon salınımını azaltmaya katkıda bulunacağını belirtti.
2035 YILINDA HAZIR
Yetkililerin haber ajansı AFP’ye verdiği demeçte, hükümetin 2035 yılına kadar gökyüzüne çıkabilecek dar gövdeli bir uçak yapmak için on yıl içinde ortaklaşa 5 trilyon ¥ (33 milyar $) yatırım yapmak için özel sektörle ortaklık kurmayı planladığını ve tüm teknoloji seçeneklerinin masada olduğunu söyledi.
Hidrojen yakıtı, yanarken karbon salımı yapmıyor, bu da Japonya için heyecan verici bir olasılık sunuyor; zira ülke 2050 yılına kadar karbon nötrlüğü hedefliyor.
Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Devlet Bakanı Kazuchika Iwata, komiteye basına açık yaptığı açıklamada, “Japon uçak endüstrisinin sürdürülebilir büyüme sağlaması için, parça tedarikçisi olarak konumumuzla yetinmememiz gerekiyor” dedi ve karbon nötr teknolojilerde, özellikle hidrojen alanında lider bir konum almayı ve dar gövdeli bir uçak geliştirmek için küresel oyuncularla ortaklık kurmayı hedeflediklerini belirtti.
Önemli bir şekilde, yeni program, Japon uçak üreticilerinin, Japon ağır siklet Mitsubishi Heavy Industries’in SpaceJet programında karşılaştığı sorunlardan kaçınmak amacıyla uçağı geliştirmek için küresel oyuncularla ortaklık kurmasını öngörüyor.
Bölgesel uçaklar için hidrojen teknolojisi geliştiren birkaç uluslararası şirket var, en önemlisi Anglo-Amerikan havacılık firması ZeroAvia ve ABD merkezli Universal Hydrogen.
Yeni uçak programına ilişkin resmi bir strateji yakında Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından açıklanacak.