Ana SayfaULAŞIM ARAÇLARIKaliforniya’dan ABD tarihinin en büyük hidrojen otobüsü siparişi

Kaliforniya’dan ABD tarihinin en büyük hidrojen otobüsü siparişi

Kaliforniya Santa Cruz bölgesi hidrojenli otobüste Kuzey Amerika rekorunu kırmaya hazırlanıyor. Elektrikli otobüsün engebeli arazideki düşük test perfomansından sonra 57 hidrojenli otobüs alımına karar verildi.

Hidrojen Haber- ABD Kaliforniya Santa Cruz bölgesi otobüs şirketi Santa Cruz Metro, 57 hidrojenle çalışan otobüsün satın alınmasını onayladığını ve “Kuzey Amerika tarihindeki en büyük yakıt hücreli elektrikli otobüs alımı” için bir tedarik süreci başlatacağını duyurdu.

Şirket elektrikli bu güzergah için elektrikli bir otobüsü test ettiğini, ancak otobüsün engebeli arazide zorlandığını açıklandı. Bu nedenle elektrikli otobüs yerine hidrojenli otobüse alımına karar verildi. Bölgesel ulaşım komiseri ve Santa Cruz Metro direktörü Mike Rotkin, yerel çevrimiçi haber kaynağı Lookout Santa Cruz’a yaptığı açıklamada, “Otobüsün tepeyi saatte 50 mil hızla aşmasını sağlayamadık ve oraya ulaştığında geri dönmek için yeterli şarjı yoktu” dedi. Otobüsün şehre dönebilmesi için birkaç saat şarj edilmesi gerekiyordu ve işletmeci akülü elektriğin bu ihtiyacı karşılayamayacağını fark etti.

Metro CEO’su Michael Tree, Lookout Santa Cruz’a hidrojenli otobüslerin akülü elektrikli seçeneklere göre “dört kat avantaja” sahip olduğunu söyledi. Tree , “her şeyden önce, daha uzun bir menzile” sahipler, akülü otobüsler için birkaç saate kıyasla yaklaşık 15 dakika içinde tamamen şarj edilebilirler, daha hafiftirler ve bu nedenle yollar ve köprüler üzerinde daha az vergi oluştururlar; ve doğal bir felaket şehre giden elektriği keserse yine de çalışacaklardır”

Tree, açıklamasında hidrojenle altyapı için toplam sermaye maliyetinin bataryalardan daha düşük olduğunu, çünkü şarj noktalarından çok daha az sayıda yakıt ikmal istasyonu gerektiğini söyledi. Rotkin ise ; “Tamamen düz bir zemindeyseniz elektrikli otobüsler daha mantıklı, ancak tepelik Santa Cruz County’de akülü elektrikli otobüsler o kadar da iyi çalışmıyor.”Hiç kimse tam yüklü bir elektrikli otobüsü hız sınırında tepeden aşırmaya yetecek güce sahip bir elektrikli otobüs üretmiyor.” İfadesini kullandı.

Tree ayrıca hidrojenin ucuz olmadığını, Kaliforniya’daki 53 hidrojen dolum istasyonunun çoğunda fiyatın son zamanlarda tüm zamanların en yüksek seviyesi olan kilogramı 36 dolara yükseldiğini galon başına 9-13 dolara eşdeğer olacağını belirttii. Bu rakam bugünkü ortalama dizle fiyatı olan 6,45 dolardan çok daha yüksek olsa da Tree, hidrojenin dizelin galon eşdeğerine göre iki kattan daha fazla kilometre performansı sağlayacağını ve bunun da daha yüksek maliyetleri dengeleyeceğim inanıyor.

İlginizi çekebilir:  ABD de 2 milyar dolarlık mavi hidrojen tesisi kuruluyor

Ancak kullanılan hidrojen yeşil olmayacak, en azından başlangıçta yüzde 70’i doğal gazdan, kalan yüzde 30’u ise rüzgar, güneş ve biyokütleden gelecek.

Eyaletteki 1,2 milyar dolarlık yeşil hidrojen merkezi, 8 milyar dolarlık H2Hubs programı kapsamında federal hükümetten fon almaya hak kazanırsa bu durum değişebilir

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER