Ana SayfaİŞ DÜNYASILimak Çimento 2030 ‘da hidrojenli yakıt kullanacak

Limak Çimento 2030 ‘da hidrojenli yakıt kullanacak

Limak Çimento ve Fransa merkezli Air Liquide, yeşil hidrojen ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla stratejik ortaklık kurdu. Türkiye’de sektörde bir ilk olan proje kapsamında, hidrojen yakıtlı çimento üretim testleri başarıyla gerçekleştirildi.

Hidrojen Haber- Düşük karbonlu yakıt ve yenilenebilir enerji kullanımına yönelik yatırım ve ARGE faaliyetlerini sürdüren Limak Çimento, endüstri ve sağlık sektörüne yönelik gazlar, teknolojiler ve hizmetler alanında bir dünya lideri olan ve şu an 72 ülkede faaliyet gösteren Air Liquide ile hidrojen teknolojileri alanında stratejik işbirliğine yapıyor.

 GRİ HİDROJEN YEŞİLE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLECEK

Limak Çimento’nun, Polatlı Anka fabrikasında gerçekleştirilen test fazında, hidrojen karışımlı yakıt çimento döner fırınında başarıyla test edildi. Türkiye çimento sektöründe bir ilk olan projede, test yakıtı olarak Air Liquide tarafından sağlanan ve gelecekte yeşil hidrojene dönüştürülebilecek ‘gri hidrojen’ kullanıldı. Bu sayede Türkiye’de ilk kez hidrojen karışımlı yüzde 50 karbon nötr bir yakıt karışımı test edildi. 

DÜNYA’ DA BİR İLK 

Uygulama aynı zamanda çimento döner fırın ana brülörü yerine giriş yanma odasına hidrojen içerikli karbon nötr yakıt beslemesi yönü ile de dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.

Proje, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda yer alan çimento sektörünün 2050 net sıfır hedefine ulaşmasında önemli bir adım. Uygulama Limak Anka Çimento Fabrikasının tüm fırın sistemi için kalıcı olarak kullanıldığında, karbon bazlı kömür ve benzeri fosil yakıtların kullanımına kıyasla karbon emisyonunda yıllık 180 bin tonluk tasarruf sağlanacak.

“HİDROJEN TEKNOLOJİLERİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK”

Başarı ile gerçekleştirilen denemenin ardından düzenlenen etkinlikte projenin katkılarına ve şirketin hedeflerine değinen Limak Çimento Global CEO’su Erkam Kocakerim şunları söyledi: “Bu yatırımın amacı, çimento fırınlarımızda hidrojenin güvenli ve etkin kullanım teknolojilerini deneyimlemek ve alternatif yakıt ikame oranını artırmak. Toplamda 7 entegre çimento fabrikamızdaki fırınları 2030 ila 2035 yılları arasında net sıfır yakıt karışımı ile çalıştırmayı hedefliyoruz. Bu denemenin, Türkiye çimento sektöründe ilk olması bakımından büyük önem taşıdığına ve ortaya çıkan olumlu sonuçlarının ülkemizde hidrojen ekosisteminin hızla gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum. Çünkü başarılı bir yeşil hidrojen ekosisteminde, üretim teknolojisi kadar arz-talep döngüsü ve ölçeği de mühim. Hidrojen teknolojilerine dair proje çalışmalarımız yeni fazlar ile devam edecek.” 

İlginizi çekebilir:  Yeşil hidrojen dönüşümü hazırlıkları İzmir’de başladı

“HİDROJEN ENERJİ VE SANAYİNİN DÖNÜŞÜMÜNDE KİLİT ROL OYNAYACAK”

Air Liquide Genel Müdürü Souhel Bousta ise; “Limak Çimento’nun dekarbonizasyon yolculuğuna eşlik etmekten memnuniyet duyuyoruz. Hidrojen, enerji ve sanayinin dönüşümünde kilit bir rol oynayacak. O sebeple bunun gibi iş birlikleri tüm ekosistemin geliştirilmesi için büyük önem taşıyor” dedi.

2030-35 ARASINDA NET SIFIR YAKIT HEDEFİ

Limak Çimento Yeşil hidrojen üretmek için elektrolizörler kurmayı ve 2030-2035 yılları arasında net sıfır yakıt karışımına ulaşmayı planlıyor. Grup, karbon  emisyonlarını 2030 yılında ton çimento başına 498 kg’a düşürmeyi ve 2050 yılından önce net sıfır şirket olmayı hedefliyor. 

Air Liquide, özellikle hidrojen ile iklim ve enerji dönüşümüne yönelik geliştirdiği çözümlerle, sağlık, dijital ve yüksek teknoloji alanlarında faaliyetlerini sürdürüyor. 20 yılda dünya çapında 200’den fazla hidrojen istasyonu kuran Air Liquide, sadece hidrojen üretimi için değil, aynı zamanda Cryoca  teknolojisi ile karbon yakalama teknolojileri geliştirmeye devam ediyor.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER