Ana SayfaHİDROJENYEŞİL HİDROJENMasdar Afrika'daki temiz enerji yatırımlarını 10 GW’ a yükseltecek

Masdar Afrika’daki temiz enerji yatırımlarını 10 GW’ a yükseltecek

Masdar, kıta genelinde temiz enerji geçişini desteklemek için 6 Afrika ülkesindeki 10 GW'lık büyüme planını açıkladı.

Hidrojen Haber- Dünyanın en büyük yenilenebilir enerji şirketlerinden Masdar, COP28 zirvesi sırasında Afrika kıtasında temiz enerji geçişini desteklemek amacıyla altı Sahra Altı ülkesi genelindeki 10 GW büyüme planını duyurdu. Bu duyurular, yakın zamanda başlatılan Afrika Yeşil Sanayileşme Girişimi’ni destekleyecek ve bölgede yeşil endüstrileri ölçeklendirmeye yardımcı olacak.

Masdar, Abu Dabi Sürdürülebilirlik Haftası ve McKinsey & Company tarafından geçen yıl başlatılan bir araştırmaya göre, Afrika’nın yalnızca güneş ve rüzgâr enerjisinde 850 terawattlık teorik potansiyel temiz enerji kapasitesine sahip olduğunu ve küresel yeşil hidrojen pazarının yüzde 10’una kadar pay alabileceğini belirtti. Bu anlaşmalar, Afrika’daki çeşitli pazarlarda temiz enerji portföylerinin geliştirilmesini destekleyerek bu potansiyeli ortaya çıkarmaya ve kıta halkına daha iyi enerji güvenliği seviyeleri sağlamaya yardımcı oluyor.

Masdar, COP28’de altı Afrika ülkesinde hem hükümetlerle hem de özel sektör kuruluşlarıyla ortaklık anlaşmaları imzaladı:

  • Angola: Masdar ve Angola Cumhuriyeti Enerji ve Su Bakanlığı, BAE ve Angola Cumhuriyeti hükümetleri arasındaki 2 GW yenilenebilir enerji işbirliğinin 1. Aşaması kapsamında Quipungo’da ilk 150 MW güneş enerjisi santrali için bir Konsey Anlaşması imzaladı.
  • Uganda: Uganda Başbakanı Robinah Nabbanja, COP28’de Masdar ve Uganda’nın Enerji ve Maden Kalkınma Bakanlığı’nın iki ülke arasındaki 1 GW işbirliğinin 1. Aşaması kapsamında 150 MW Güneş PV projesinin uygulanması için bir Yol Haritası Anlaşması imzaladığını duyurdu.
  • Kongo Cumhuriyeti: Masdar’ın bir yan kuruluşu olan MW Energy, Africa50 ve Kongo Cumhuriyeti Enerji ve Hidrolik Bakanlığı, ülkede 500 MW yenilenebilir enerji kapasitesi geliştirmek için bir anlaşma imzaladı.
  • Kenya: COP28’de düzenlenen Yeşil Sanayileşme Girişimi sırasında Kenya Cumhurbaşkanı William Ruto, Kenya Jeotermal Geliştirme Şirketi (Geothermal Development Company of Kenya) ve Endonezya’dan Pertamina Geothermal Energy (PGE) şirketinin Kenya’da jeotermal enerji gelişiminde işbirliği yapacaklarını açıkladı. 
  • Mozambik: Afrika’nın en büyük temiz enerji şirketi olan Masdar Infinity şirketi Infinity Power, Mozambik Enerji ve Maden Kaynakları Bakanlığı ile bir anlaşma imzaladığını açıkladı. Bu anlaşma, Mozambik’te 1 GW’a kadar yenilenebilir proje için potansiyel fırsatları araştırmayı amaçlıyor.
  • Zambia: Masdar, ZESCO ve International Holding Company’nin bağlı kuruluşu olan International Resource Holdings, ülkedeki maden operasyonlarının karbonsuzlaştırılması yoluyla Zambiya pazarında işbirliği yapacak. Masdar, IRH madenlerine güç sağlamak için yenilenebilir enerji projelerinden yeşil elektrik tedarik etmeyi hedefliyor.
İlginizi çekebilir:  "Türkiye hidrojen pazarından yüzde 2 alabilir"

Masdar 2030 yılına kadar Afrika’da temiz enerji kapasitesi sağlamak için toplam milyar 10 milyar dolar tutarında yatırımı harekete geçirmeyi hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER