Ana SayfaRAPORLARMcKinsey: yeşil hidrojen ve biyogaza talep artıyor

McKinsey: yeşil hidrojen ve biyogaza talep artıyor

Yapılan bir anket son dönemde yeşil hidrojen ve biyogaza talebi arttığını ve alıcıların bu ürünlere yöneldiğini gösteriyor.

Hidrojen Haber- McKinsey’in yaptığı bir ankete göre, gazın yerini alacak en popüler seçenekler olarak yeşil hidrojen ve biyogaz gösterildi. Bu seçeneklerin yüzde 60’ı hafif ve ağır sanayi alıcıları tarafından tercih ediliyor. Ancak ankete katılanların sadece yüzde 20’sinden azı, yeşil hidrojenin önümüzdeki üç yıl içinde ‘uygun fiyatlarla ve yeterli miktarlarda’ mevcut olacağını bekliyor. 

Ankete göre, alıcıların yüzde 27’si sertifikalı düşük karbonlu doğalgaza ilgi duyuyor. Mavi hidrojen ise özellikle gazı hammadde olarak kullanan sektörlerdeki yüzde 23’lük bir kesim için bir seçenek oluşturuyor. Ankette ayrıca, alıcıların yüzde 60’tan fazlasının önümüzdeki üç yıl içinde biyogaz, düşük karbonlu doğal gaz veya biyokütle temin etmeyi beklediği görüldü. 

Enerji krizinin başlamasından bu yana, Avrupa’nın sanayi gaz talebi azaldı ve talebin daha da düşmesi bekleniyor. Artan fiyatlar ve güvensiz arz karşısında, ankete katılan gaz alıcılarının üçte ikisi gaz kullanımını azalttıklarını belirtti. Alıcılar, krizin hemen ardından atık ısı geri kazanımı, kendi üretimi ve elektrifikasyon gibi verimlilik önlemleriyle birlikte üretimi azaltarak gaz talebini düşürdüler. Avrupa’daki alıcılar, bu düşüşün devam edeceğini ve hatta artacağını öngörüyor. 

Ankete katılan alıcıların yarısından fazlası, önümüzdeki iki yıl içinde gaz kullanımını yüzde 10’dan az azaltmayı beklerken, yaklaşık yüzde 40’ı önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 10’dan fazla azaltmayı bekliyor. Alıcılar, azalan gaz taleplerinin esas olarak enerji verimliliği ve yakıt değişimiyle sağlanacağını düşünüyor. Raporun sonucunda, “Gaz ve LNG tedarikçileri için alıcılarla ortaklık kurarak çapraz enerji teklifleri geliştirme konusunda açık fırsatlar var” denildi. Raporda “Beş ila on yıllık bir strateji, gaz tedarikçilerinin bu değişen gereksinimleri anlamalarına olanak tanıyarak enerji geçişinin uygulanmasını hızlandırabilirken uzun vadeli ortaklıklar yaratabilir” ifadelerine yer verildi.

İlginizi çekebilir:  İspanya yeşil hidrojende büyük düşünüyor
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER