Hidrojen Haber- Ulaşım sektörü, küresel emisyonların yaklaşık yüzde 22’sinden ve ABD emisyonlarının yüzde 37’sinden sorumlu.
Uçaklara, trenlere, otomobillere ve gemilere güç sağlamak için doğrudan veya dolaylı olarak e-yakıtlarda yeşil hidrojen kullanmanın toplam sistem enerji verimliliğini hesaplayan Michigan Üniversitesi araştırmacılarına göre, iklim değişikliğini azaltmak için hem yolcu hem de yük taşımacılığında taşımacılığı karbonsuzlaştırmak çok önemli. Sistem enerji verimliliği, yatırılan toplam yenilenebilir elektrik enerjisine göre kara modları için tekerlekleri tahrik etmek için kullanılan enerjiyi ve uçaklar ve gemiler için itme gücünü ölçer.
Çalışma, temiz enerji geçişlerini hızlandıran hidrojen çözümleri oluşturmak için araştırmacıları, toplum grupları, hükümet ve endüstri ortakları arasında işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan Michigan Üniversitesi Hidrojen girişiminin bir parçası olarak yürütüldü. Araştırma ekibinde Sürdürülebilir Sistemler Merkezi, Michigan Mühendislik Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü ve Gemi İnşaatı ve Deniz Mühendisliği Bölümü’nden bilim insanları yer aldı.
Araştırmacılar, hidrojenin hem motorlarda veya yakıt hücrelerinde doğrudan kullanımını hem de e-benzin, e-dizel, e-jet yakıtı, e-metanol ve e-amonyak gibi e-yakıtlar şeklinde dolaylı kullanımını değerlendirdi. Bu kullanımları bataryalı elektrik seçenekleriyle karşılaştıran araştırmacılar, hidrojen veya e-yakıt üretimi, depolanması, nakliyesi, dağıtımı ve kullanımı sırasındaki sistem verimsizliklerinin, başlangıçtaki elektrik girdisinin yaklaşık yüzde 80- 90’ı kadar enerji kaybına yol açtığını tespit etti.
“HİDROJEN AĞIR HİZMET ARAÇLARINDA KULLANILMALI”
Araştırmacılar ABD’deki yenilenebilir elektrik kaynaklarının hafif hizmet araçları için hidrojen üretimini desteklemekte yetersiz olduğunu tespit ettiklerini ve yeşil hidrojenin, elektrikli alternatiflerin yük ve menzil açısından kısıtlı olduğu ağır hizmet tipi karayolu, demiryolu, havacılık ve deniz taşımacılığında stratejik olarak kullanılması gerektiğini ifade ediyorlar.
Araştırma bataryaların uzun mesafeler kat etmesi gereken ağır nakliye araçlarında işe yaramayacağını belirtiyor. Bataryalar, 200 milden fazla uçuşa güç sağlamak, bir yük gemisini okyanus ötesine göndermek ya da bir treni bir kıta boyunca çalıştırmak için çok ağır ve çok büyük.
Araştırmacılara göre hidrojen veya e-yakıtlar bu ağır taşımacılık uygulamaları için yakıt olarak daha mantıklı. Hidrojeni doğrudan bir yakıt kaynağı olarak kullanmak, yakıt ikmali ve altyapıda büyük değişiklikler gerektirecektir. Hidrojen bazlı e-yakıtların kullanılması bu değişiklikleri önleyecektir, ancak çoğu durumda yeşil hidrojenin doğrudan kullanımına göre yaklaşık yüzde 20-50 daha az enerji verimliler.