Ana SayfaÜRETİM TESİSLERİMısır yeşil hidrojende büyük adımlar atıyor

Mısır yeşil hidrojende büyük adımlar atıyor

Mısır ülkenin yeşil hidrojen sektöründe varlığını artırmak için alacağı yeni aksiyonlarını duyurdu. El Alameyn şehrinde düzenlenen yeşil hidrojen endüstrisi toplantısında Başbakan Mustafa Medbuli, ülkenin Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi 2030 Vizyonunu ortaya koydu.

Hidrojen Haber- Mısır, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve yeşil ekonomiye geçiş yapmak için yeşil hidrojen sektöründe büyük bir oyuncu olmayı hedefliyor. Ülke, yenilenebilir enerji payını güncelleyerek 2035 yerine 2030 da %42’ye çıkaran “Ulusal Katkı” planının ikinci güncellemesini tamamladı. Başbakan Madbouli, açıklamasında Mısır’ın rekabetçi fiyatlarla yenilenebilir enerji üretme potansiyeline sahip olduğunu ve yeşil hidrojen üretip daha sonra ihraç edebilecek gerekli altyapıya sahip olduğunu vurguladı.

Mısır bunun yanı sıra, yeşil hidrojen sektöründeki şirketlerle 20’den fazla anlaşma imzaladı. Bu anlaşmalar yaklaşık 83 milyar dolar değerinde ve yılda 15 milyon ton yeşil amonyak ve yeşil metan üretilmesi planlanıyor. Mısır, Almanya ile yeşil hidrojen projelerine ortak yatırım yapma ve Alman teknolojisini kullanma konusunda anlaştı. Fertiglobe*, Afrika’nın ilk entegre yeşil hidrojen tesisi olan Egypt Green’i devreye aldı. Bu tesis yılda 15 bin ton yeşil hidrojen üretecek. Bu hidrojen, yeşil amonyak üretimi için girdi olarak kullanılacak ve Mısır ve uluslararası pazarlarda satılacak.

Yeşil hidrojenin üretimi ve kullanımı, hem Mısır hem de dünya için pek çok fayda sağlayabilir. Bunlardan bazıları şunlar;

  • Yeşil hidrojen, karbon salınımını azaltarak küresel ısınmayı yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Fosil yakıtlara bağımlılığı azaltarak enerji güvenliğini artırabilir.
  • Yeşil hidrojen, Mısır’ın enerji ihracat gelirlerini artırabilir. Ülke, bölgedeki en büyük temiz hidrojen ihracatçısı olmayı hedefliyor.
  • Yeşil hidrojen, Mısır’ın sanayi ve tarım sektörlerini modernize edebilir. Yeşil amonyak gibi ürünler, gübre üretiminde ve tarım verimliliğinde önemli bir rol oynayabilir.
  • Yeşil hidrojen, Mısır’ın istihdam ve kalkınma fırsatlarını çoğaltabilir. Yeşil hidrojen tesisleri, nitelikli işgücüne ihtiyaç duyacak ve yerel topluluklara katkı sağlayacaktır.

Mısır, yeşil hidrojen sektöründe büyük adımlar atarak hem kendi hem de dünyanın geleceği için önemli bir rol üstleniyor. Ülke, Kasım ayında Şarm El Şeyh’te düzenlenecek olan iklim konferansında yeşil hidrojen stratejisini açıklayacak. Bu strateji, Mısır’ın jeopolitik konumunu güçlendirme potansiyelini taşıyor.

İlginizi çekebilir:  AB yeşil çeliğe 1.3 milyar avroluk desteği onayladı   

*Fertiglobe, ADNOC ve OCI arasındaki stratejik bir ortaklıktır. Dünya genelinde ticari amonyak ihracatçısıdır ve temiz amonyak konusunda öncüdür. Şirket, 2022 yılında 5 milyar dolarlık gelir ve 1,287 milyon dolarlık net kar elde etti.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER