Hidrojen Haber- Geçtiğimiz günlerde ISO 500 listesinde Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketi arasında 355. sıraya yerleşen Özka Lastik, Geçtiğimiz yılı 5 milyar TL’ye yaklaşan ciro ile kapattı. Şirket Türkiye değişim pazarında zirai ve iş makinesi lastikleri sektöründe yüzde 40 pazar payına sahip.
Zirai lastik sektörünü geliştirmeye yönelik Ar-Ge çalışmaları ve üretim teknolojilerine yaptığı yatırımları bulunan Özka Lastik, sürdürülebilirlik alanında sektöre örnek olacak büyük bir adım atarak Şanlıurfa’da 50 milyon dolarlık GES yatırımını hayata geçirdi.
Üretimde ihtiyaç duyulan enerjinin tamamını GES yatırımından karşılayacak olan Özka, kendi sektöründe gerçekleşen GES projelerinin yaklaşık 3 katı büyüklüğünde bir projeye imza atarak atmış oldu.
Yeşil yolculuk serüvenini burada bırakmayan Özka, %55 sürdürülebilir malzemeden üretilen lastik AGROLOX – S ile çevreci kimliğinin altını kalın çizgilerle çizerken, lavanta kokulu lastik AGRIGOR20 NTR ve yüksek verimliliğe odaklanan VF teknolojisi ile inovasyon alanında da büyük yankı uyandırmayı bekliyor.
KARBON SALIMINI ÖNLEMEDE HEDEF YÜZDE 60
Özka, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji yatırımlarıyla karbon salımını yüzde 60 önlemeyi hedefliyor. Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde 873.770 m2 alanda kurulan 105.612 adet panel ile yılda 100.879.649 kWh güç elde edecek olan Özka Lastik’in tükettiği enerji miktarı yıllık 71.000.000 kWh. Özka bu yatırımıyla 49.632 ton karbon salımını önleyecek; 120.761 adet ağacı kurtararak, ortalama 12 hektar alana yayılan ve günde 360 bin kişiye oksijen üreten dev bir ormanı doğaya kazandırmış olacak. Proje ayrıca yaklaşık 40 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacına denk gelen bir üretim gerçekleştirecek.
SIRADA YENİ GES VE RES VAR…
Yenilenebilir enerji yatırımı ile sektöründe örnek bir hamle yaptıklarını belirten Özka Lastik Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Arif Kanık, “Kanık Global Enerji çatısı altında elimizde 136 MW’lık depolamalı RES ve GES lisansı mevcut, 2028’e kadar bu kapasitenin tamamını devreye alacağız. Sonrasında kapasite artırarak yeni RES ve GES projelerini hayata geçirmeyi planlıyoruz. 2024 yılında da bu hedefe yönelik aksiyonları almaya başlayacağız. Türkiye’nin elinde bulundurduğu güçlü enerji kaynaklarını kullanması; Türkiye ekonomisinin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması, sanayide enerji maliyetlerinin azaltılarak ihracatta rekabetçi olunması ve daha temiz bir gelecek için son derece önemli. Sanayi ve ihracat odaklı şirketler için sürdürülebilir ve çevreci üretim ve yatırım politikaları karbon vergileri açısından da önem taşıyor.” dedi.
BİN M2’ LİK YENİ ARGE MERKEZİ
“Yaklaşık 40 kişinin görev aldığı, bu yıl 3 milyon euroluk ek yatırımla 1.000 m2’lik alana taşınacak olan ve sektör için önemli teknolojilerin hayata geçtiği Ar-Ge Merkezi’nin en önemli amaçlarından biri geliştirilen ürünlerin çevreye olan etkisini minimize etmek, karbon salımını önlemek.” diyen Mehmet Arif Kanık, “Ar-Ge gücümüzü çok iyi kullanıyor ve yeni teknolojilere çok hızlı adapte oluyoruz.” Daha çevreci, inovatif, kaliteli ve yüksek fayda sağlayan ürünler geliştirmeye odaklandık. Buradan hareketle yeni geliştirdiğimiz yüzde 55 sürdürülebilir malzemeden ürettiğimiz AGROLOX-S ve lavanta kokulu lastik AGRIGOR20 NTR ve kullanmaya başladığımız VF teknolojisi ile tüm dünyaya tasarım, üretim ve yeni teknoloji geliştirme alanındaki başarımızı bir kez daha kanıtlayacağız.” şeklinde konuştu.