HidrojenHaber – Rus bilim insanları Anastasia Shesterkina ve Azalia Valiullina, Kuzey Kutup Noktası’na yakın Arktik’in ücra bölgelerini hidrojenle ısıtmak için yeni bir yöntem geliştirdiler.
Rus haber ajansı TASS’ın bildirdiğine göre, Shesterkina ve Valiullina hidrojeni güvenli şekilde taşımak için yeni bir yöntem geliştirdiler. Yeni yöntemde hidrojen aromatik hidrokarbonlar olarak adlandırılanlar maddelerle karıştırılarak güvenli şekilde bir noktadan bir noktaya taşınabiliyor.
Araştırmacılar ajansa yaptıkları açıklamada, “Naftenik hidrokarbonlar düşük sıcaklıklarda sıvı maddelerdir, bu nedenle ücra Arktik bölgelerine taşınmaları kolaydır. Aynı zamanda, ek enerji kaynağı olmadan kullanılmaları da mümkündür” dediler. Araştırmacılar, hidrojenin ters tepkimesinin de, hidrojen taşıyan gemileri ısıtmak için kullanılabilecek ısı üreteceğini belirttiler.
Habere göre daha önce, Kurchatov Enstitüsü başkanı Mikhail Kovalchuk, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ülkede Arktik’in gelişimine yardımcı olacak tamamen yeni bir nükleer enerji endüstrisinin ortaya çıktığını söyledi.
ENERJİ KAYNAKLARINA ERİŞİM YARIŞI
Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarının birbirine en yakın olduğu Arktik bölgesi; bu üç kıtanın en kuzey kesimleri, Arktik Okyanusu ve Atlantik ile Pasifik okyanuslarının bazı kısımları da dâhil olmak üzere yaklaşık 21 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Arktik Okyanusu’na kıyıdaş olan Rusya, ABD, Kanada, Norveç ve Danimarka, Arktik Beşlisi (veya Arktik ülkeleri) olarak adlandırılıyor.
Yakın dönemde yapılan araştırmalarla bölgede büyük miktarlarda petrol ve doğalgaz varlığı keşfedilince Arktik bölgesine yönelik çalışmalar arttı. ABD Jeopolitik Araştırmaları Kurumu’nun verilerine göre, bölgede 47,3 trilyon metreküp doğal gaz, 44 milyar varil sıvı doğal gaz ve 90 milyar varil petrol bulunuyor. Bu miktar dünya genelinde kanıtlanmış doğal gaz rezervlerinin dörtte birine ve kanıtlanmış petrol rezervlerinin %6’sına eşit.