Ana SayfaGÜNCELSasol'e göre hidrojen için en az 10 yıl var

Sasol’e göre hidrojen için en az 10 yıl var

Güney Afrika'nın enerji devi Sasol yöneticilerine göre hidrojen en az 10 yıl daha temel enerji kaynakları arasına giremeyecek...

Hidrojenhaber – Güney Afrikalı petrokimya devi Sasol’ün öngörülerine göre, yeşil hidrojenin tercih edilen yakıt haline gelmesi en az on yıl alacak. Maliyet, altyapı ve düzenlemeler, hidrojenin hızlı ilerlemesinin önünde engel oluşturuyor.

Sasol’un Enerji İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Priscillah Mabelane gazetecilere yaptığı açıklamada “Teknoloji ilerledikçe yeşil hidrojenin daha da makul hale geleceğini tahmin ediyoruz: Bu da muhtemelen 2035 yılı civarında olacak” dedi.
Mabelane şu anda kilogram başına 4 ila 6 dolar arasında olan maliyetlerin ancak 10 yıl sonra 2 doların altına düşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Mabelane, şirketin yeşil hidrojene yönelik standartları ve düzenlemeleri tanımlamak ve yeşil yakıtın ihracatı için bir liman kurmak üzere hükümetle birlikte çalıştığını söyledi.

Sasol, şu anda günde ortalama 150 kg olan hidrojen üretim hacmini gelecek yıla kadar günde 5.500 kilograma kadar yeşil hidrojen seviyesine çıkarmayı planlıyor. Şirket, mevcut şartlarında hidrojeni kömür yakarak elde ediyor. Bu yolla elde edilen hidrojen ‘gri’ renkle tanımlanıyor.

HEDEF KITANIN YEŞİL HİDROJEN LİDERİ OLMAK

Güney Afrika, enerji geçiş planının bir parçası olarak kıtada yeşil hidrojen lideri olmak istiyor ve yenilenebilir enerji kullanılarak ve sera gazı emisyonu üretmeksizin üretilen yakıt için bir ihracat merkezi kurmayı planlıyor. Ülkenin hedeflerinin başarısı büyük ölçüde Sasol’e bağlı olacak. Düzenlemeler konusunda hükümetle işbirliği içinde çalışan şirket, yenilenebilir enerji kapasitesini yükseltip, yakıt üretme becerisini artırmaya çalışıyor.

Güney Afrika hükümeti ise henüz mevzuatla ilgili gerekli adımları atmadı. Ülkenin batı kıyısındaki ihracat merkeziyle ilgili fizibilite çalışması, liman altyapısının eksikliği nedeniyle ertelendi. Sasol ve hükümet tarafından yürütülen çalışmanın Eylül 2023 sonuna kadar hazır olması gerekiyordu.

İlginizi çekebilir:  Baltık Denizi’nde hidrojenli uçak dönemi
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER