Hidrojen Haber- Öncelikli olarak elektrik üretimi ardından petrol ve doğalgaz ile endüstriyel işletmelerde müteahhitlik işi yapan bir şirket olan ve önümüzdeki yıl 25. yılını kutlayacak olan, Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2Der) üyesi Vito Enerji Ticaret ve Yatırım A.Ş. ‘nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhittin Fuat Şengül ve Yönetim Kurulu Murahhas Azası Burhan Tekdemir’le hidrojenin Türkiye’deki geleceği ve hidrojene yönelik çalışmaları hakkında konuştuk.
KENDİ TEKNOLOJİLERİNİ KULLANIYORLAR
Vito Mühendisliğin sadece inşaat alanında değil aynı zamanda mühendislik satınalma tarafında da çalıştığını ve komple anahtar teslim çözüm sunan bir şirket olduğunu belirten YK Murahhas Azası Burhan Tekdemir sözlerine şöyle devam etti; “Şirketin Mumbai’de de mühendislik ofisi var. Onun dışında Ortadoğu tarafında, Katar, Abu Dhabi, Dubai de şirketlerimiz var. Şu anda Suudi Arabistan’da faaliyet gösteriyoruz. Azerbaycan’da uzun yıllardır iş yapıyoruz. Bu arada SOCAR ile de yapmış olduğumuz çalışmalar var. Özellikle depolama tesisleri ile alakalı faaliyet gösteriyoruz. Rafinerilerin farklı ürün grupları ile alakalı depolamalarını yapıyoruz. Yaklaşık olarak 100 metre çapında, 20 metre yüksekliğinde tanklar yapıyoruz. Bunları tamamıyla hidrojekt dediğimiz kendi özel teknolojimiz ile gerçekleştiriyoruz”.
“HİDROJEN SEKTÖRÜNÜN ÇOK FAZLA GELİŞECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ”
Bergama Endüstri adlı bir şirketlerinin olduğunu ve bu şirketin özellikle hidrojenle alakalı olarak birtakım faaliyetlere başladığını belirten Tekdemir; Biz burada basınçlı kap üretimi yapıyoruz. Basınçlı kaplar yine rafinerilerde çeşitli ürün gruplarında, çeşitli ünitelerde kullanılıyor. Hidrojenle ilgili olarak burada önümüzdeki dönemde üretim faaliyetlerimizi bu yöne kaydırıp, geleceğe yönelik bununla alakalı birtakım öngörülerimiz var. Bu sektörün çok fazla gelişeceğini öngörüyoruz. Hidrojenin taşınmasına, depolanmasına yönelik yapmış olduğumuz bazı Ar-Ge ve üretim çalışmalarımız var.” dedi.
YK Başkan Yardımcısı Muhittin Fuat Şengül’e ise hidrojenin geleceğine yönelik ne düşündüğünü sorduk, şöyle cevapladı;
“TEMEL HEDEFİMİZ YEŞİL HİDROJEN ÜRETMEK OLMALI”
“Biz bugüne kadar fosil yakıtların depolanması işleri üzerine çalıştık. Daha önce kömür santrallerin kurulumunda bulunduk. Ama geleceğimizin nasıl şekillendirileceğine karar vermemiz gereken yıllara geldik. Bu nedenle dünyanın ve insanlığın geleceği için de hidrojenin önemli bir yakıt olacağını düşünüyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarımızla yapabileceğimiz tek bir üretim var, elektrik. Ama bütün hayatımız elektrik üretimine dayalı değil. Hidrojenin niye önemli olduğu burada ortaya çıkıyor. Biz eğer hidrojeni su kaynaklarını kullanarak üretebilirsek ve bunların üretim aşamasında da yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanırsak, o zaman her derde deva bir ürünü ortaya koymuş olacağız. Yani araçlarda yakıt olarak, çelik sanayiinde imalatta proses amaçlı kullanabiliriz. Hidrojene bakışımız, buradaki temel hedefimiz, yeşil hidrojeni nasıl üretip çoğaltıp hayatımızı kolaylaştıracak bir ürün haline getirebiliriz olmalı.”
“DEVLETTE PROFESYONELLERİ İŞİN BAŞINA KOYMAK GEREKİYOR”
Eskiden bakan olabilmeniz için milletvekili olma zorunluluğunun olduğunu şimdi ise bu şartın kalktığını belirten Şengül; “Şimdi çok daha tecrübeli, çok daha bilgi sahibi, çok daha vizyon sahibi insanları alıp transfer edebilirsiniz. Nasıl özel sektörde CEO’lar çok iyi yöneticiler oradan oraya transfer oluyor, devlette de şu anda siz isteseniz, en iyi adamı, en bilgili adamı, en vizyoner adamı getirip bu işin başına koyabilirsiniz. Bizde bu yapılmıyor şu anda. Vizyon sahibi insanlar bu makamlara getirilebilirse, müthiş bir yenilenebilir enerji kaynağı var, bunun kullanılarak elektrolizör sistemleriyle beraber yeşil hidrojen üretme imkanı çok fazla. şeklinde konuştu.
“SANAYİCİNİN UFKUNA MEVZUAT SİSTEMİ YETİŞMELİ”
Ülkelerin kalkınabilmesi için muhakkak devletin işin içinde olması gerektiğini ancak devletin almış olduğu kararların maalesef sanayicimizin arkasında kaldığını ve yetişemediğini belirten Şengül, Sanayicimizin almış olduğu ivmeye, mevzuat dediğimiz beyefendinin yetişemediğini vurguladı.
Devletin yeşil hidrojen konusunda devreye girmesi gerektiğini belirten Şengül, konuşmasına şöyle devam etti;
“Biz istediğimiz kadar yeşil hidrojen üretelim. Eğer ben demir çelik sanayimi, seramik sanayimi, fabrikalarımı, döküm atölyelerimi buna uygun hale getiremiyorsam nasıl olacak? Burada o zaman devlet devreye girip diyecek ki tamam, ben sana bunları bunları veriyorum, sen de bunu yap. Sanayicinin ufkuna devletin mevzuat sisteminin yetişememesinden kaynaklanıyor bunlar. Bu yetiştiği gün, önüne geçmesi lazım ki, sanayicinin önü açılsın, yatırımcının önü açılsın.”
BENAN ÖZTÜRK- HİDROJEN HABER