Ana SayfaOTOMOTİVSüper alaşımla yüzde yüz hidrojen yanmalı motor !

Süper alaşımla yüzde yüz hidrojen yanmalı motor !

Alberta Üniversitesi'nden mühendisler, hidrojen yanmalı motorlar için yeni bir süper alaşım geliştirdi. Yüksek ısı ve basınca karşı koyabilen yeni alaşım, hidrojen motorlarını daha verimli hale getirebilir.

Hidrojen Haber- Kanada’daki Alberta Üniversitesi’nden bir mühendislik ekibi, hidrojen yanmalı motorlar için büyük faydalar vaat eden alüminyum ve nikel karışımından oluşan yeni bir süper alaşım geliştirdi. Bu yeni malzeme, ‘karmaşık yoğunlaştırılmış alaşım’ olarak biliniyor ve özellikle yüksek sıcaklık uygulamaları için ideal. Araştırmacılar, bu alaşımın – AlCrTiVNi5 – yüksek ısı ve basınç ortamlarında dayanıklılığını kanıtladı.

Hidrojen, 600 ile 1500 derece Celsius arasında çok yüksek sıcaklıklarda yanar. Bu, hidrojen yanmalı motorlarda kullanılan herhangi bir mekanik bileşenin yüksek ısıya dayanıklı olmasının yanı sıra buharın neden olduğu korozyona karşı da dirençli olması gerektiği anlamına gelir. 

Ticari uygulamalarda kullanılan çoğu hidrojen yanmalı motor, doğal gaz ve hidrojen veya dizel ve hidrojen gibi yakıt karışımları üzerinde çalışır. Ancak, daha fazla endüstri hidrojeni birincil yakıt kaynağı olarak benimsemeye çalıştıkça, tamamen hidrojenle çalışan bir motor için ultra yüksek sıcaklık koşullarına hazırlanmak gerekiyor.

Bu yeni süper alaşım, mevcut ve gelecek hidrojenli motor modelleri için malzemelerin mevcut olmasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda alüminyum ve nikel gibi ana malzemelerin geniş çapta bulunabilirliği, ucuzluğu ve maden veya geri dönüşüm yoluyla elde edilebilirliği sayesinde bunu nispeten uygun maliyetle yapacak.

İlginizi çekebilir:  Uruguay'da 2 milyar dolarlık yeşil hidrojen projesi
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER