Ana SayfaTEKNOLOJİViski atık suyundan hidrojen !

Viski atık suyundan hidrojen !

Bilim insanları, yeni geliştirdikleri bir nanoparçacık sayesinde, tatlı su kullanmadan yeşil hidrojen elde ettiler.

Hidrojen Haber- İskoçya Heriot-Watt Üniversitesi bilim insanları, nanoteknoloji sayesinde, viski üretiminden arta kalan suyu temiz enerjiye dönüştürdüler. Viski damıtma endüstrisinden çıkan atıksu, Heriot-Watt Üniversitesi araştırmacılarının kullandığı bir nanoparçacık sayesinde, değerli tatlı suyu korumak için hidrojen üretiminde kullanılabilecek. Malzeme bilimcisi Dr. Sudhagar Pitchaimuthu ve doktora öğrencisi Michael Walsh, atık suyu tatlı su yerine yeşil hidrojen üretiminde kullanmak için nikel selenit adı verilen bir nanomateryal geliştirdiler. Ekip, nanoparçacığın İskoç Viski Araştırma Enstitüsü tarafından toplanan endüstriyel atıksu üzerinde test etti ve atıksudan tatlı suya göre benzer veya biraz daha yüksek miktarda hidrojen ürettiğini buldu.

Dr. Pitchaimuthu, “Damıtma endüstrisinden yılda yaklaşık bir milyar litre atıksu üretiliyor, bu yüzden bu sürecin potansiyeli çok büyük. Endüstriyel atıksu kullanarak, yeşil hidrojen üretimiyle ilişkili geniş tatlı su ayak izimizi azaltabiliriz. Araştırmamız ayrıca, temiz enerji üretmek için dünyanın kaynaklarını nasıl daha sürdürülebilir bir şekilde kullanabileceğimizi gösteriyor.” dedi.

Elektroliz cihazları, yenilenebilir enerji ile suyu ayırarak yeşil hidrojen üretir. Bu cihazlar genellikle işlev görmek için kirleticilerden arındırılmış tatlı su gerektirir, ancak ekip, sistemin anotunu nikel selenit nanoparçacıklarıyla kaplamanın bu sınırlamayı aştığını ve kirli atık sudan yeşil enerji üretmeyi mümkün kıldığını söylüyor.

Dr. Pitchaimuthu, “Yeşil hidrojen üretmek için her 1 kg için 9 kg tatlı su gerekiyor. Öte yandan, her 1 litre malt viski üretimi yaklaşık 10 litre atık oluşturuyor. Gezegeni korumak için, tatlı su ve diğer doğal kaynaklarımızı daha az kullanmamız gerekiyor.” diye ekledi.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) geçen yıl yayımladığı bir çalışmaya göre, elektroliz sistemleri, her kilogram hidrojen üretimi için yaklaşık 20 litre su kullanır. Çalışma, hidrojen üretiminin şu anda yılda 2,2 trilyon litre su tükettiğini buldu. Araştırmacılar, çalışmalarının, hidrojen üreticilerinin yılda üretilen 1 milyar litre damıtma atık suyundan yararlanmasına olanak tanıyarak, tatlı suyu korumaya ve atık sorununa çözüm getirebileceğini umuyor.

İlginizi çekebilir:  Japonya'da yakıt hücreleri için katı elektrolit geliştirildi

Ekip, şimdi kendi elektroliz cihazı prototiplerini geliştirmeyi ve nikel selenit nanoparçacıklarının üretimini ölçeklendirmeyi planlıyor. Ayrıca, damıtma atık suyunu analiz ederek, hidrojen ve oksijenden başka hangi değerli kaynakların bundan geri kazanılabileceğini de araştıracaklar.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER