Ana SayfaTEKNOLOJİYapay zekayla ucuz yeşil hidrojen üretimi mümkün mü?

Yapay zekayla ucuz yeşil hidrojen üretimi mümkün mü?

Toronto Üniversitesi'ndeki bilim insanları, yapay zeka ile hidrojen yakıtı üretiminde önemli bir adım attı.Yapay zeka kullanılarak geliştirilen yeni katalizör, yeşil hidrojen üretiminde devrim yaratabilir.

Hidrojen Haber- Toronto Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, sürdürülebilir enerji arayışında bilimsel atılımları hızlandırmak için yapay zekayı kullanıyorlar. Saskatchewan Üniversitesi’ndeki (USask) Kanada Işık Kaynağı’nı (CLS) kullanarak, yeni bir katalizör için yapay zeka tarafından üretilen bir “tarifin” hidrojen yakıtı yapmak için daha verimli bir yol sunduğunu doğruladılar.

BİLGİSAYAR SAYESİNDE ALAŞIM DENEMELERİNE GEREK KALMADI

Yeşil hidrojen üretmek için, yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriği su içindeki iki metal parçası arasından geçiriyorsunuz. Bu, oksijen ve hidrojen gazlarının salımına neden oluyor. Bu sürecin sorunu, şu anda çok fazla elektrik gerektirmesi ve kullanılan metallerin nadir ve pahalı olması. Araştırmacılar, bu tepkimeyi daha verimli ve uygun maliyetli hale getirecek doğru alaşımı veya metal kombinasyonunu arıyorlar. Geleneksel olarak, bu arama laboratuvarda deneme yanılma ile yapılırdı, ancak mecazi olarak samanlıkta iğne aramak gibi bir durumda, bu yaklaşım çok zaman alıyor. Bir bilgisayar programı Bu aramayı önemli ölçüde hızlandırdı.Bulgular, Amerikan Kimya Derneği Dergisi’nde yayımlandı.

YAPAY ZEKA EN İYİ ALAŞIMI SEÇTİ

Geliştirilen yapay zeka programı, 36 bin ‘den fazla farklı metal oksit kombinasyonunu aldı ve hangi bileşen kombinasyonunun en iyi işe yarayabileceğini değerlendirmek için sanal simülasyonlar yürüttü. Daha sonra programın en iyi adayını laboratuvarda test edildi ve tahminlerinin doğru olup olmadığını gördü. Ekip, bir tepkime sırasında katalizörün performansını analiz etmek için CLS’nin ultra parlak X-ışınlarını kullandı. 

Araştırmacılar ayrıca Chicago’daki Argonne Ulusal Laboratuvarı’ndaki İleri Foton Kaynağı’nı da kullandılar. Belirli oranlarda rutenyum, krom ve titanyum metallerinin bir kombinasyonu olan alaşım açık ara kazanan alaşım oldu. 

Geliştirilen yapay zeka programı büyük bir potansiyele sahip olsa da, malzemenin kendisi hala “gerçek dünya” koşullarında dayanıp dayanamayacağını sağlamak için çok sayıda testten geçirilmesi gerekiyor.

İlginizi çekebilir:  Tamamen yeşil hidrojenli ilk şampiyona İngiltere’de
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER