HidrojenHaber – Berlin Teknik Üniversitesi (TU Berlin), HZB, IMTEK (Freiburg Üniversitesi) ve Siemens Energy’den bir ekip, yerleşik PEM elektrolizörlerinin performansına yaklaşan son derece verimli bir alkali membran elektrolizör geliştirdi. Freiburg’da üretilen prototip ile yapılan testlerin sonuçları, alanında prestijli bir dergi olan Nature Catalysis’de yayımlanarak bilim dünyasıyla paylaşıldı. Elektrolizörde pahalı ve nadir iridyumun yerine anot katalizörü için ucuz nikel bileşikleri kullanılması, hidrojen maliyetlerinin düşürülmesi yolunda umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Freiburg Üniversitesi’ndeki Mikrosistemler Mühendisliği Bölümü (IMTEK) ve Siemens Energy desteğiyle TU Berlin ve HZB’de yapılan araştırmalarda hidrojeni neredeyse bir PEM elektrolizörü kadar verimli üreten ilk AEM elektrolizörleri ortaya çıkarıldı. İridyum yerine, demir, kobalt veya manganez ile nikel çift hidroksit bileşikleri kullanılan elektrolizörde, söz konusu maddeler doğrudan alkali iyon değişim membranını kaplamak için kullanılıyor.
Berlin Teknik Üniversitesi‘nden Prof. Peter Strasser, yaptığı açıklamada “Gama fazındaki geçiş, katalizörümüzü mevcut en son teknoloji iridyum katalizörleriyle rekabet edebilir hale getiriyor. Çalışmamız katalitik mekanizmada iridyumla önemli benzerlikler gösteriyor, ancak aynı zamanda bazı şaşırtıcı moleküler farklılıklar da var” diye konuştu.
Yeşil hidrojen ekonomisi için ölçeklendirme çalışmalarında proton ileten membran elektrolizi (PEM) ve klasik sıvı alkali elektrolizi iki önemli yöntem olarak öne çıkıyor. AEM elektrolizörleri isenher iki sistemin avantajlarını birleştirirken, iridyum gibi nadir bulunan değerli metallere ihtiyaç duymuyor.