Hidrojen Haber- Stanford Üniversitesi’nin araştırması, neredeyse tüm dünyayı verimli ve yenilenebilir bir enerji sistemine geçirmenin 62 trilyon dolar tutacağını hesapladı.Ancak, tüm bu yeni ve gelişmiş altyapı, sonrasında her yıl enerji maliyetlerinden trilyonlarca dolar tasarruf sağlayacak – bu da tüm geçişin altı yıldan kısa bir sürede kendini amorti edebileceği anlamına geliyor.
Araştırma ekibi, dünyanın fosil yakıtlardan kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının yüzde 99,7’sini üreten 145 ülkenin yenilenebilir enerjiye geçiş maliyetlerini inceledi.
Bu, güneş, rüzgar ve hidroelektrik enerjisi gibi teknolojilerle yeni elektrik santralleri kurmayı içeriyordu. Ayrıca, piller ve elektrikli araçlar gibi yeni teknolojilerle elektrik depolama, binalarda iklim kontrolü için ısı pompaları gibi sistemler de dahil edildi.
Sonuçlarını Haziran ayında Energy & Environmental Science dergisinde yayınladılar. Tüm bu yeni şeyleri inşa etmek 62 trilyon dolara mal olacaktı. Ancak sonra potansiyel tasarruflara baktılar.
Özel enerji maliyetleri tek başına yüzde 62,7 oranında düşecek – yani her yıl yaklaşık 11 trilyon dolar tasarruf edilecek. Altı yıldan kısa bir sürede, bu tasarruflar tüm başlangıç inşaat maliyetlerini aşacak.
Araştırmacılar, fosil yakıtlardan kaynaklanan tüm toplumsal maliyetleri de hesaba katarsak, daha fazla tasarruf edilebileceğini buldular. Elektrik santrallerinden kaynaklanan hava kirliliği ve iklim hasarı gibi şeylerden kaçınarak elde edilen tüm parayı hesapladıklarında, dünya yenilenebilir altyapıya yatırımını bir yıldan kısa sürede geri kazanabilecek.
Araştırma ekibinin tahminine göre, tüm bu yeni altyapı dünya çapında 28 milyondan fazla iş yaratacak ve dünyanın arazisinin yüzde 1’inden azını kullanacak.