Aydın :“Yerli elektrolizör için seferberlik gerekli”

Hidrojen kullanımının öncelikle gaz motorlarında başlayacağını tahmin eden Kojentürk Başkanı Yavuz Aydın, Türkiye’nin yerli elektrolizör geliştirmek için kaynaklarını seferber etmesi gerektiğini söyledi.

Hidrojenhaber – Türkiye Kojenerasyon Derneği (Kojentürk) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aydın, Hidrojenhaber.com’a yaptığı açıklamada hidrojenin özellikle ısı ihtiyacı yüksek sektörlerin enerji ihtiyacını karşılama konusunda önemli potansiyele sahip olduğunu söyledi. Aydın, Türkiye’nin yerli teknolojiyle elektrolizör üretmek için tüm kaynaklarını seferber etmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Isı ihtiyacı yüksek rafineri, petrokimya tesisleri, cam sanayi, demircilik gibi alanlarda şirketlerin kendi ihtiyaçları için kendi hidrojenlerini ürettiğini ifade eden Yavuz Aydın, bu üretimin yüzde 95’in üzerinde bir oranla doğalgazdan yapıldığını kaydetti. Yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak sudan elektrolizle üretilen yeşil hidrojenin diğer kaynaklarla kıyaslandığında hala pahalı olduğunu ifade eden Kojentürk Başkanı Aydın, “Bu kadar pahalı bir enerji taşıyısıcısını elektrik üretimi için yakmak şu an için mantılı değil. Ancak ileriye bakarsak maliyetlerin daha da düşeceği öngörülüyor” dedi.

HİDROJEN – KOJENERASYON İLİŞKİSİ

Hidrojenin kojenerasyonla bir korelasyonu olduğunu ifade eden Aydın, “Kojenerasyon küçük ölçekli gaz motorlarıyla yapılır. Bu küçük ölçekli gaz motorları enerji üretiminde hidrojeni yakıt olarak kullanacak ilk sistemler. Yani önümüzde, 3-5-10 yıllık dönem içinde enerji üretimi için hidrojenin ilk kullanılacağı alanlar, bu küçük ölçekli gaz motorları olacak. Bu küçük gaz motorlarının hidrojenle çalışır hale getirilmesi başarıldı. Şu anda bu motorların kullanılması için hidrojenin ticari olarak ucuzlaması bekleniyor” diye konuştu.

Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklarının bolluğu sayesinde yeşil hidrojen üretiminde çok büyük potansiyeli olduğunu ifade eden Yavuz Aydın, “Biz burada geç kalmamalıyız. Özellikle elektrolizör teknolojisinde bir an önce yerli üretim yapabilir hale gelmeliyiz. Önümüzde çok uzun bir süreç var ama hidrojende geç kalmadan elektrolizörü yerli teknolojiyle üretebilmek için tüm kaynaklarımızı seferber etmemiz lazım” dedi.

Mehmet DAYIOĞLU – HİDROJENHABER

İlginizi çekebilir:  Japonya'da yakıt hücreleri için katı elektrolit geliştirildi