Ana SayfaÇEVRESELYeşil hidrojen denizlere nefes olacak

Yeşil hidrojen denizlere nefes olacak

Birleşmiş Milletler destekli BOxHy Projesi, denizlerdeki oksijensizliği çözmeyi hedefliyor.

Hidrojen Haber- Birleşmiş Milletler’in onayladığı BOxHy projesi, Baltık Denizi’nde oksijensizliği (anoksi) çözmek için yeşil hidrojen üretimini denizlerde uygulamayı hedefliyor. 

Anoksi, oksijenin tamamen yok olduğu ve ekosistem sağlığı ile deniz yaşamını tehdit eden bir durum. 1950’lerden bu yana, dünya genelindeki okyanuslar oksijen kaybediyor. 1960’ta 10 olan oksijen konsantrasyonunun düşük olduğu sahil sitelerinin sayısı, 2018’de 900’ün üzerine çıktı. Bu oksijen kaybı, özellikle su kirliliği ve küresel ısınma gibi insan faaliyetleri nedeniyle oluşuyor. Anoksinin zararlı etkileri sadece okyanus ekosistemleri ve deniz yaşamıyla sınırlı kalmıyor; aynı zamanda milyonlarca sahil suyu işini ve 3 milyardan fazla insanın protein kaynağını doğrudan etkiliyor.

ELEKTROLİZDEN ÇIKAN OKSİJEN DENİZE 

BOxHy’nin ana hedefi, yeşil hidrojen üretiminin denizlerde uygulanmasıyla Baltık Denizi’ndeki anoksi problemine çözüm bulmak. Peki, denizlerde yeşil hidrojen üretimi nasıl oksijen sağlayabilir? Amaç, su elektrolizi yoluyla yeşil hidrojen üretimi sırasında ortaya çıkan oksijeni Baltık Denizi’ne enjekte etmek. 

Proje mevcut teknolojileri denizleri oksijenlendirmek için uyarlayarak (su elektrolizi sırasında ortak üretilen oksijen), su altı canlılığını geri kazandırmak ve yeşil H2 üretimi ile sektör bağlantısının potansiyelini araştırmayı amaçlıyor. BOxHy, hem deniz çevresini iyileştirmek hem de ekonomiyi geliştirmek için sürdürülebilir bir model sunmayı planlıyor.. Pilot proje geçen yıl Ekim ayında başladı ve umut, 2026 yılında denizlerde hidrojen üretimini gerçekleştirmek.

BOxHy, üçlü bir iş birliği sonucunda oluştu. Lhyfe, Flexens ve Stockholm Üniversitesi Ekoloji, Çevre ve Bitki Bilimleri Bölümü (DEEP) tarafından kurulan bu iş birliği, projeyi en iyi hale getirmek için her bir ortağın benzersiz deneyimlerini bir araya getiriyor. Flexens, hidrojen projeleri geliştirme lideri, Lhyfe, karada ve denizde yeşil hidrojen üretiminde dünya lideri ve DEEP, temel ve uygulamalı Baltık Denizi araştırmalarına odaklanan deniz ekolojisi izleme konusunda uzmanlaşmış  şirketler.

İlginizi çekebilir:  Houston Üniversitesi: : Hidrojen rekabetçi ve karlı bir yakıt olabilir
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER