Ana SayfaULAŞIM ARAÇLARIZeroe: Dünyanın hidrojenle çalışan ilk ticari uçağına doğru…

Zeroe: Dünyanın hidrojenle çalışan ilk ticari uçağına doğru…

Airbus, Rolls-Royce ve Siemens tarafından geliştirilen Zeroe motoru, ilk kez başarıyla çalıştırıldı. Bu, hidrojen yakıtlı uçakların ticari olarak kullanılabilir olmasına yönelik önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor.

Hidrojen Haber- Airbus’un geliştirdiği yeni tip motor yakıt hücresi, havacılığı sıfır emisyonlu uçaklara bir adım daha yaklaştırdı. 

2023’ün sonlarında, ZEROe ekipleri Airbus’ın elektrikli konsept uçağı için tasarlanmış geleceğin hidrojen tahrik sistemini, “demir kapsülü” çalıştırdı. Hidrojen yakıt hücre sisteminin yanı sıra, demir kapsül bir pervaneyi döndürmek için gerekli elektrik motorlarını ve onları kontrol eden ve soğutan birimleri içerir. 1.2 megavatlık başarılı test, 2035 yılına kadar bir hidrojen tahrikli uçağı hizmete sokma yol haritasındaki ZEROe için önemli bir aşamadır.

Hidrojen yakıt hücrelerinin havacılığı karbonsuzlaştırmadaki büyük potansiyeli, ZEROe demonstratörü için daha fazla araştırılacak ana teknolojilerden biri olmasını sağladı – ancak bir zorluk vardı. Proje başladığında piyasada zaten hidrojen yakıt hücreleri mevcuttu, ancak hiçbiri kabul edilebilir bir ağırlık seviyesinde kalarak bir uçağı çalıştırmak için gerekli enerjiyi sağlamıyordu. Bu yüzden Ekim 2020’de Airbus, ZEROe uçağının elektrikli tahrik sistemine güç verecek yakıt hücre yığınlarını geliştirmek için ElringKlinger ile ortak bir girişim olan Aerostack’i kurdu.

2023 Haziran ayında 1.2 megavatlık yakıt hücresi sistemi ve Ekim ayında güç aktarma organı testini başarıyla tamamladıktan sonra, elektrik motorları hidrojen yakıt hücreleriyle ilk kez çalıştırıldı. İlk versiyon üzerindeki testler 2024 yılı  boyunca devam edecek. Tamamlandıktan sonra, ZEROe ekibi için bir sonraki adım, tahrik sisteminin boyutunu, kütlesini ve uçuş özelliklerini karşılamak için optimizasyonlarını ve testlerini yapacak. 

Bu optimizasyonlar ve testler tamamlandıktan sonra, yakıt hücreli tahrik sistemi ZEROe çok modlu uçuş test platformuna kurulacak . Bunu Airbus tarafından üretilen ilk A380 olan MSN001 üzerinde sistemleri yerde test etmek ve 2026 yılı için planlanan uçuşta test etmek gibi önemli bir aşama izleyecek. 

İlginizi çekebilir:  Tavuk tüyleri yakıt hücrelerinde sürdürülebir bir malzeme seçeneği olabilir
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER